llustration: Linus Mannervik
 
DEFINE/REFINE: Skånsk lera – material, arkitektur och hantverk
 
2020 inledde jag och arkitekt Gunilla Svensson ett samarbete som ett av fem utvalda team i utställningen Define/Refine - critical regionalism in a southern Sweden perspective. Projektet syftade till praktisk tillämpning av begreppet "kritisk regionalism" inom samtida arkitektur. Våren 2021 fick vi stipendium från Sten K Johnsons stiftelse för att kunna tillverka provmurar i skala 1:1 med våra nya tegelformat. Provmurarna uppfördes och visades på Arkitekthögskolan i Lund under vintern 2021/2022. Konceptet är nu under utveckling som mönsterskyddat varumärke.

Vårt förslag "Skånsk lera, material, arkitektur och hantverk" presenterades inledningsvis hösten 2020 i utställningen Define/Refine på Form/Design Center i Malmö. Med utgångspunkt i de lokala leror och tegel som i hög grad har präglat skånsk bebyggelse genom tiderna, presenterade vi prototyper av vår nytolkning av tegel som fasadmaterial. Våra olika snedskurna stenar kan kombineras på en mängd olika sätt och möjliggör en helt ny typ av mönstermurning som även utnyttjar fogen som dekorativ detalj, beroende på hur stenarna kombineras, vänds och vrids. Vi visade även tegelplattor i olika storlekar och mönster som också kan kombineras i ett rationellt beklädnadssystem på valfri stomme. 
 
 
Utställiningsproducent: Sveriges Arkitekter och Form/Design Center. Visning av utställningen/video.
 
Artikel i tidskriften FORM 4-5/2020 av Carolina Söderholm.
 
 
–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––
 
LJUDVERK:
Teglets minne - S:t Petri kyrka 700 år
 
 
S:t Petri kyrka är Malmös äldsta byggnad, uppförd i handslaget tegel av lokal lera under 1200-talet. Under medeltiden fanns sju producerande tegelgårdar i Malmö. Ljudverket som installerades i den medeltida kyrkomuren blev en påminnelse om platsens och byggnadens historia och dess närvarande dimension av hantverk, kropp och materialitet i det offentliga rummet.
 
Teglets minne är ett 4 minuter långt ljudverk som loopade från två olika ljudkällor dolda i kyrkans murvek. Under oktober 2019 tonade ljudbilden i gaturummet intill kyrkan: lerans bearbetning, handslagning av tegel, flamugnens bränning, byggljud från stackande och murning med tegel. Ljudverket är baserat på egen projektresearch och ljudupptagning, med ljudmix och installation i samarbete med Soundbread/Henrik Meierkord och Samir Dounas. Inne i kyrkan visades parallellt utställningen Lera och tegel med mina keramiska verk och filmverket Känslan av att leran ligger fast.
 
Projektet genomfördes som en del av S:t Petri kyrkas 700 års jubileum och producerades med stöd från Svenska kyrkan och Malmö planterings och försköningsförening.
–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––
 
PUBLIKATION:
Känslan av att leran ligger fast
 
                                                                                     
Inför utställningen i Trelleborg hösten 2018 producerade jag en dokumentation och utvärdering av projektet Känslan av att leran ligger fast/ I rely on the clay being solid.
 
Publikationen (60 sidor) riktar sig till den som är nyfiken och intresserad, oavsett förkunskap eller egen erfarenhet av skapande arbete. Medverkande: Kristina Möster Nilsson, Terese Mörnvik, Henrik Meierkord, Matts Persson, Annika Wik, Johanna Rosenqvist, Agnieszka Knap. Formgivning: Ingrid Bärndal
 
Ur innehållet: Hur uppstod tanken på att göra en film om att gräva upp lera - vad är lera och vilken historia finns gömd i gammalt tegel? Vad representerar konsthantverkarens djupa erfarenhet av materialitet idag och dess innebörd i ett utvidgat perspektiv? Hur ingår och möts två helt skilda konstnärliga discipliner i ett och samma verk, och hur fungerade slutligen mötet mellan keramik och film i utställningsrummet, i mötet med publiken?
 
Boken kan beställas via mejl: info@pernillanorrman.se
Länk till filmverket (14 minuter) medföljer.
Pris: 200 kr + porto inrikes 42 kr/st

Projektet har realiserats med stöd av Konstnärsnämndens projektbidrag, samproduktion med Film i Skåne, teknikstöd från Boost Hbg, samt bidrag från Längmanska kulturfonden och Estrid Ericsons stiftelse.  
 
–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––
 
FILM/UTSTÄLLNING:
Känslan av att leran ligger fast
 
På höjden omgiven av en tät skog ligger den vattenfyllda lertäkten som togs i bruk 1862. Endast den som vet kan ana spåren efter ett av de många tegelbruk som funnits i Skåne. Det som började med ett keramiskt intresse för den järnhaltiga naturleran två decennier sedan, har över åren utvecklats till ett konstnärligt projekt där kroppens erfarenhet av att gräva och arbeta med leran kommit allt mer i centrum.
 
Känslan av att leran ligger fast är en film och en utställning med samma namn. Det har också varit ett sätt att försöka summera mitt mångåriga arbete med leran som jag gräver upp på samma plats sedan snart tjugo år. Resultatet är en 14 minuter lång film som är gjord i nära samarbete med Terese Mörnvik. Den bjuder in till en personlig reflektion med utgångspunkt i platsens lera, samhälle och existens. Filmen premiärvisades som ett verk i utställningen med samma namn på Ystads Konstmuseum vintern 2017/18 och i en retrospektiv presentation av min keramik på Trelleborgsmuseum hösten 2018. Filmens visades tillsammans med de keramiska objekten, alla gjorda av lera och tegel från samma plats.
 
 
 
FILMPROJEKTETS HÄNDELSER:
 
Film och projektdokumentationen används i undervisningen (ht/21) på HDK Valand, Göteborgs universitet.
 
Film och projektdokumentationen används i undervisningen (vt/20) kursen Visualitet och offenliga rumMalmö Universitet.
 
Filmen visas i samband med ett föredrag på Domkyrkoforum, Att beröra och bli berörd, arrangerat av S:t Lukasstiftelsen i Lund.
 
Filmen visas i separatutställningen Lera och tegel/Teglets minne, S:t Petri kyrkas jubileum 700 år
 
Filmen visas som en del i utställningen Arbete/existens på Konsthallen Meken, 2019
 
Film och projektdokumentationen används i undervisningen (vt/19) på Masterprogrammet CRAFT!, Konstfack
 
Känslan av att leran ligger fast (film och keramiskt verk) är inköpt till Ystads konstmusems samling 2018
 
Specialvisning med mingel och efterprat på biograf Panora i Malmö, i samarbete med Kostrfilm (The Bear) och Film i Skåne, 5/12 2018
 
Filmen är nominerad och visas under Uppsala Internationella kortfilmsfestival 2018, 22-28/10 2018
 
Känslan av att leran ligger fast visas i retrospektiv separatutställning på Trelleborgs museum 1/9 - 4/11 2018
 
Filmen presenteras som en del av programmet under Tallin Design festival, på Balti jaama den 15/9 2018
 
Filmen presenteras som en del av programmet under seminariet Beyond the Object, Uppsala konstmuseum - ett arrangemang av SLAM
 
'I rely on the clay being solid'  visas under den internationella filmfestivalen Real to Reel/CRAFT 2018, Picturehouse Central, London i samverkan med CraftsCouncil UK, Crafts magasine under London Craft Week.
 
Översättning av filmens speakertext, subtitels till engelska: Linda Soondra
 
Känslan av att leran ligger fast visas i en separatutställning på Form/Design Center i Malmö 17/2 -18/3

Premiär för filmen genom utställningen med samma namn, separatutställning på Ystads konstmuseum, 2/12 2017 - 28/1 2018
 
 
 
 
 
–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––
 
SR /FILOSOFISKA RUMMET:

Hösten 2016 blev jag tillfrågad om jag ville medverka i filosofiska rummet med inspelning i min lilla verkstad. Oväntat och roligt att medverka utifrån min erfarenhet av att utöva ett hantverk. Sedan vi baxat in alla på liten yta började radiosamtalet Handen och tanken - om handens betydelse i vår visuellt fixerade värld. Handkirurg Göran Lundborg och hemslöjdskonsulent Niclas Flink och jag själv bidrog med olika infallsvinklar.

Samtalsledare: Lars Mogensen. Producent: Tomas Lunderqvist, Lokatt Produktion.
 

                                                                                                                                    Foto: Lars Mogensen
–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––
 
 
SWEDISH MATERIAL MAKERS
 
Swedish Material Makers samarbetar sedan 2010 genom internationella utställningar och konstnärsutbyten på professionell nivå inom hantverksfältet. Medverkande konstnärer: Jonas Rooth / glas, Irina My Lindqvist / glas, Pernilla Norrman / keramik, Maria Hartikainen / keramik, Eva Zethraeus / keramik, Linnea Blomgren / textil, Sara Nyberg Wallner / textil, Sonja Ekman / smycken
 
Vår erfarenhet är att konsthantverkets praktik förstärks genom personliga möten där en direkt dialog kan utvecklas kring villkoren för vårt professionella utövande baserat i olika material: keramik, glas, textil och metall / smycken. Som grupp representerar vi också olika generationer och utbildningsbakgrund.Senast visade vi vårt arbete på galleri HOP under Tallin Design Festival 2018.